02 september, 2016

Sommarläsning.

Bäst i sommar?
Den som jag gillade mest var nog Highly Illogical Behaviour av John Corey Whaley. Den handlar om en sextonårig kille som lider av panikångest och agorafobi och därför inte lämnat sitt hus på tre år, och om tjejen som inleder en vänskap med honom och gör honom till sitt behandlingsobjekt utan hans vetskap. Tyckte mycket om den för att den så verklighetstroget skildrar hur det kan vara att leva med en psykisk sjukdom och hur mycket människorna omkring en betyder just då. Tyckte även Allt jag minns av Jonas Hassen Khemiri var något alldeles speciellt och att Jenny Lawsons självbiografi Furiously Happy var sådär härligt tragikomisk. 

Sämst i sommar?
The Tenth Circle av Jodi Picoult var min första av henne, och förmodligen även den sista. Jag fick den av en vän till en vän och hade därför inte valt att köpa den själv men jag tänkte att jag ändå kunde ge den en chans. Det var dock inget för mig, även om den inte var direkt dålig. Jag tyckte bara att den var ganska tråkig och lite frustrerande och skummade mig därför igenom stora delar. 

Kortaste och längsta bok?
Det är något som inte stämmer av Martina Haag (195 sidor) och STHLM DELETE av Jens Lapidus (485 sidor).

Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats/misslyckats med?
Som vanligt, nja. Inte alls egentligen. Jag ville bara hinna läsa så mycket som möjligt. För några år sedan bestämde jag dock att jag skulle läsa en Joyce Carol Oates-bok i alla fall varje sommar, och det har gått bra hittills, men i år blev det aldrig något med det. Nåväl, jag får väl ta det i höst istället.

Nämn en ny bok som du köpt i sommar!
Three Early Stories av min favoritförfattare J.D. Salinger, en liten nypublicerad samling med några av hans första texter. Kunde ju inte låta bli.

Var har du läst mest?
I sängen, på bussen eller tågstationen. Insåg någon gång andra veckan i augusti att jag nog suttit ute och läst kanske två gånger den här sommaren. Distraktionerna var väl för många och de varma sommarkvällarna för få, antar jag. 

Har du upptäckt någon ny författare?
Ingen som varit direkt värd att lägga på minnet, mer än Jenny Lawson då. Annars har det mest blivit nya releaser av gamla favoriter den här sommaren. 

Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Har tänkt läsa The Girl with All the Gifts av M.R. Carey, vilken jag hört så mycket bra om och som det dessutom gjorts en film på som kommer ut nu i höst. Sedan släpper Sandra Beijers sin andra bok Allt som blir kvar och den är ett givet tillskott i bokhyllan. Hoppas också få läsa The Girl with the Lower Back Tattoo av Amy Schumer.

Inga kommentarer: