01 september, 2014

Sommarläsning.

Bäst i sommar?
Förmodligen Landline av Rainbow Rowell, en av mina absoluta favoritförfattare. Ingen (typ) kan skriva dialoger eller skapa karaktärer som fastnar, som hon. Tyckte även om We Were Liars av E. Lockhart. Hade läst halva i ett svep (den är ganska tunn), när jag av någon anledning var tvungen att lägga ifrån mig den, och först då insåg jag hur jag fallit pladask. Böcker som får mig att gråta floder kommer helt enkelt alltid få ett högt betyg. Bästa icke-skönlitterära bok var Oktober i fattigsverige av Susanna Alakoski.

Sämst i sommar?
Älskade syster av Joyce Carol Oates. Den var absolut inte dålig, bara den bok jag tyckte minst bra om. Tragisk och hjärtskärande hemsk historia om att växa upp med skam och skuld och villkorlig kärlek. Den är dock skriven på ett speciellt sätt, vilket jag ju brukar tycka om, men det är en ganska tjock bok och det blev lite för mycket i längden.

Kortaste och längsta bok?
Främlingsleguanen av Martina Montelius (154 sidor) och Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami (740 sidor).

Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats/misslyckats med?
Tänkte att jag skulle försöka "läsa ikapp min bokhylla", dvs. läsa en hel del av de böcker som jag haft länge men som alltid fått vänta till förmån för andra nya, mer spännande böcker. Jag lyckades dock rätt dåligt med det, men det tog mig å andra sidan till i början av juli innan jag ens kom in i sommarläsningen, så jag är nöjd ändå.

Nämn en ny bok som du köpt i sommar!
Ännu en av favoriten Richard Yates, nämligen Cold Spring Harbor. Med så fina omslag är det svårt att låta bli.

Var har du läst mest?
Ute i trädgården om kvällarna.

Har du upptäckt någon ny författare?
Ja, Zadie Smith. Läste hennes NW, som jag tänkt läsa ett tag och tyckte den var bra, om än lite svår och ojämn. Men jag kommer definitivt ge hennes andra böcker en chans, för jag tror mest att den lästes vid fel tidpunkt där i början av sommaren när min hjärna hade lite svårt att fokusera.

Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Nyckeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, sista delen i trilogin, som äntligen kommer ut i pocket i oktober. Kan inte ha en serie i olika format, det går ju liksom inte, så då får en ibland vänta ett år extra. Jag är också superpepp på både Amy Poehlers och Lena Dunhams memoarer som kommer till hösten. Mer än så tänker jag inte hoppas på för då slutar det säkert med att jag inte läser en enda bok.


Inga kommentarer: