01 september, 2012

Sommarläsning.

Bäst i sommar?
Lilla himlafågel av Joyce Carol Oates. Trodde inte att jag skulle tycka om den mycket som jag gjorde, men den var fantastisk. Har dock läst mig till att många tycker att det är Oates sämsta bok, och det kanske var därför jag gillade den. Tycker å andra sidan att alla andra har fel. 

Bästa boken förra sommaren?
Jonas Karlssons Den perfekte vännen, en novellsamling som är helt fantastisk, precis sådär knäpp som jag älskar. Jag hade inga förväntningar alls, men läste sen hans två andra novellsamlingar så fort de var lediga på biblioteket hösten därpå. Och numera är han en av mina favoritförfattare. 

... och sommaren innan det? 
Pride and Prejudice av Jane Austen. Den är en av mina favoritböcker, så det var inget svårt val direkt. Kan i princip citera de vackraste delarna eftersom jag läst just dem hur många gånger som helst, och sett filmen (jag är en av de få som inte tycker om serien, så absolut filmen) ett hundratal gånger. 

Sämst i sommar?
Elsas hemlighet av Sofi Fahrman. Bara en enda lång upprepning av de andra två böckerna och oerhört seg. Har inget problem med förutsägbarhet, men resan dit ska vara värt det, och det var den inte. Tror att jag officiellt ger upp renodlade chick-lit från och med nu.

Vad läser du helst på sommaren?
Vad som helst, nästan. Skiljer sig inte direkt från hösten, vinter eller våren.

Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats/misslyckats med?
Nja.. Jag tänkte att jag skulle läsa många tjockare böcker, typ på minst 450 sidor, och det gjorde jag också. Inte bara, men några stycken i alla fall. Och så ville jag hinna läsa minst 10 böcker. Även det klarade jag.

Nämn en ny bok som du köpt i sommar!
Första delen i Torka aldrig tårar utan handskar-serien av Jonas Gardell, såklart. Jösses vad jag längtade efter den. Vill att de andra två delarna ska komma snart, snart, snart.

Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Hm. Ska läsa Haruki Murakamis 1Q84-trilogi, nu när alla delar äntligen kommit ut i pocket. Men jag är väldigt rädd för att bli besviken av någon anledning. Har dessutom en lång lista på facklitteratur som jag vill läsa om främlingsfientlighet, amerikanska högern och feminism till exempel (gud vad högfärdigt det lät, men ja). En ganska bra kontrast till Murakamis fantasivärld.

Inga kommentarer: