31 december, 2011

Flera år i rad har jag skrivit långa sammanfattningar av året som gått och det är nog så få som egentligen orkar läsa det. Så jag tänkte att, även om det blir i princip lika långt, så svarar jag på en lista om året som gått istället. Lite mindre krävande för alla, sådär.

Tio händelser som varit bra det här året:
1. Rhodos.
2. Att jag bestämde mig för att flytta hem igen.
3. Att jag lyckats så bra med engelskan.
4. De dagar jag vaknat upp glad.
5. Alla sommardagar med Lina och Camilla. Speciellt alla bilresor lite varstans.
6. En ganska fin vecka någon gång i april när jag satt på min balkong varje kväll och läste och kände en känsla som jag alltid längtat efter att få känna.
7. När Camilla bodde hos mig i några dagar.
8. När jag, i våras, kom hem sent en kväll efter en lång tågresa och hittade ett paket från Lina i postfacket, fyllt med amerikanskt godis och ett långt brev. Blev så glad av det.
9. (Den årliga) Oscarsgalan-natten.
10. Hela hösten. Och julen, speciellt julafton och Jul på Liseberg/Musikhjälpen med Elina.

Fem händelser som varit sämst det här året:
1. Allt magont, alla tårar, all saknad. Ensamheten.
2. Buss- och tågresorna tillbaka.
3. Den grava prestationsångesten som funnits där några gånger under hela året.
4. När jag hade migrän i en vecka mitt i sommaren. Har nog aldrig mått så dåligt, så länge.
5. Alla hejdå-kramar. Klarar verkligen inte avsked.

Vad har du lärt dig i år?
Att ingenting blir bra om man inte tycker det är roligt. Att det finns så mycket jag måste bli bättre på men att jag inte är urusel, ändå. Jag har lärt mig mycket om jämställdhet, genus, mina egna värderingar och annat politiskt. Att jag kan irritera mig något enormt på människor som har alla möjligheter i världen att förstå men inte förstår, eller saknar empati för andra människor. Som liksom sitter fast i sina egna fördomar. Det kan göra mig så ledsen. Så på sätt och vis har jag lärt mig hur bra det känns att ha en åsikt och stå för den.

Blev året som du hade tänkt dig?
Jag trodde att året skulle bli bättre än det förra och det blev det nog. Ganska likt, men ändå bättre. För första gången på väldigt många år stod jag där på nyårsafton, 2010, ganska så orädd inför det nya året, för jag tänkte att det verkligen inte kunde bli värre.

Vilka kläder bar du mest?
Klänningar och kjolar, klänningar och kjolar. Typ bara svart, vitt och blått.

Ångrar du något?
Ja, men jag jobbar på att inte ångra mig så mycket. Försöker att inte göra samma misstag igen istället, även om det är lättare sagt än gjort. Mest ångrar jag väl att jag inte vågade mer.

Vad har du lyssnat mest på för musik?
The Antlers. Me and My Army. Serenades. Bon Iver. Edward Sharpe & The Magnetic Zeros. The Lonely Island. Veronica Maggio. Hurts. Melissa Horn. Laleh. First Aid Kit. Sigúr Ros. Patrick Wolf. Sahara Hotnights. Beirut. Lana Del Rey. James Morrison. She & Him. Deportees. Coldplay. Florence + The Machine. Fun. Anna Ternheim. Adele. En massa femtio- och sextiotalsklassiker, 90-tals-nostalgi och så en massa Glee.

Vad har du tittat på? (film, tv, serier...)
Film blir så himla svårt för jag har sett en hel del, så det här får bara bli de serier jag sett/följer. Och ja, jag vet. Det är alldeles för många.
Glee. Downton Abbey. Gossip Girl. True Blood. The Office. WEST WING. The Big Bang Theory. How I Met Your Mother. Sherlock. Brothers and Sisters. The Kennedys. Rookie Blue. The Killing. Modern Family. Band of Brothers. Desperate Housewives. The Hour. Landet Brunsås. Grey's. Happy Endings. New Girl. Boardwalk Empire. Pan Am. Up All Night. How To Make It In America. Homeland. En del briljant, en del mindre bra. Och säkert mer som jag inte kommer på just nu.

Vad är det vackraste du fått i år?
Alla fina komplimanger, leenden och skratt. Att folk har lyssnat och brytt sig. Sånt där som jag aldrig sett som självklart.

Vad är det bästa du har läst?
Alltså, vad svårt. Men jag får nog ändå säga Extremely Loud and Incredibly Close av Jonathan Safran Foer, för att jag skrattade och grät till den omvartannat och för att den var så annorlunda. Jonas Karlsson tre novellsamlingar var också väldigt bra. Och några klassiker som var fantastiska, Lord of the Flies, The Remains of The Day och The Great Gatsby.

Gjorde du något i år som du inte gjort förut?
Jag bodde i en annan stad, klarade mig själv (även om jag ju gjorde det redan förra året, men det var ganska stort, så det får vara med ändå). Åkte till Rhodos.

Vad spenderade du mest pengar på?
Mat, tågbiljetter och böcker tror jag. De två första väldigt tråkiga och det tredje fullkomligt nödvändigt (för det är ju inte mat, till exempel, nej). Jag tvekar liksom sällan när det kommer till att köpa böcker.

Vad var din största framgång 2011?
Oj. Jag känner att de flesta skulle svara så stora saker på den här frågan, och så värst stora saker har jag inte uppnått. Men jag tror, innerst inne, att det som också känns som ett misslyckande, var en sorts framgång. Och lite mer konkreta saker så, att jag memorerade ett långt tal på engelska. Att jag lärde mig prata brittisk engelska. Att jag läste mer än 40 böcker. Och att jag orkade, inte bröt ihop totalt vissa stunder, fastän det var nära.

Vad önskar du att du hade gjort mer?
Som sagt. Att jag hade vågat mer, inte tänkt så mycket på vad andra ska tycka och tänka. Det önskar jag alltid. Så önskar jag att jag hade rest mer, upplevt mer. Och skrivit mer än vad jag gjort. Det ska jag försöka göra oftare nästa år.

Vad gjorde du på din födelsedag 2011?
Öppnade paket, åt tårta och tittade på julfilmer. Precis så som jag vill ha det.

Hejdå, 2011. Hej, 2012. Tvåtusentolv. Mycket rädsla, en del förväntingar, men det ska nog bli bra till slut ändå. Det måste man ju tro. Och visst ja, Gott Nytt År!

1 kommentar:

Elina sa...

Har tänkt kommentera ända sedan jag läste det, praktiskt och uppställt och bra. Men jag gillar dina sammanfattande texter om det gångna året :)
Kärlek till dig min vän♥